Data Science Srbija Heroes: Nemanja Mićović

Nemanja Mićović je asistent na Katedri za računarstvo i informatiku na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Od decembra 2019. radi i kao istraživač u oblasti veštačke inteligencije u okviru kompanije Nordeus gde ima fantastičnu priliku da poveže svoje tri velike ljubavi – veštačku inteligenciju, video igre i fudbal.

Nemanja MIćovic data science srbija heroes

Deo je projekata u Nordeusu koji uključuju kreiranje i implementiranje modernih metoda iz oblasti veštačke inteligencije koje doprinose kvalitetu igara kao što su Top Eleven i Heroic, gde je imao priliku da radi vrlo napredne stvari iz oblasti računarske vizije i mašinskog učenja.

Kako je osnovne i master studije završio na smeru Informatika, ima dodira i sa praktičnim aspektima razvoja softvera što mu dosta pomaže pri implementaciji i izvođenju eksperimenata u istraživanjima.  Osim toga, držao je razne oblike nastave iz oblasti programiranja gde je stekao dosta iskustva u radu sa ljudima i organizaciji i izvođenju kurseva.

U poslednjih nekoliko godina, Nemanja je najviše fokusiran na oblast mašinskog učenja. Trenutno su mu interesovanja usmerena upravo na računarsku viziju, na stvari kao što su generisanje medijskih sadržaja, adaptacija domena (eng. domain adaptation), obrada digitalnih slika, a od skoro učenje uslovljavanjem (eng. reinforcement learning) i kreiranje agenata koji su u stanju da igraju razne video igre.

Osim toga, na doktorskim studijama i u slobodno vreme radi na projektima koji obuhvataju detekciju i klasifikaciju objekata u realnom vremenu na snimcima sa video kamera, klasifikaciju i generisanje računarskih fontova. Radi i na istraživačkom projektu vezanim za semantičko razumevanja dokumenata. Nada se da će imati priliku i da sve ovo prezentuje na nekoj relevantnoj konferenciji.

Nemanjino usavršavanje obiluje iskustvima poput odlazaka na letnje škole mašinskog učenja poput  PSIML 2016 i TMLSS 2018,  gde je imao priliku da sluša neke od vodećih naučnika iz oblasti mašinskog učenja kao što su Doina Precup (DeepMind), Raia Hadsell (DeepMind), Razvan Pascanu (DeepMind) i mnogi drugi.

Ono što želi da poruči svima koji imaju slične prilike je da maksimalno iskoristite ovakve šanse i da od ljudi koje tamo upoznaju nauče što više. Takođe, poznanstva ostvarena na ovaj način donose i neverovatne prijatelje ili saradnike.

Nemanja skreće pažnju i na organizaciju RISK čiji je deo na Matematičkom fakultetu, koja već nekoliko godina uspešno funkcioniše i studentima nudi mogućnost da prošire svoje znanja i van nastave.