Data Science Srbija Heroes: Valentina Đorđević

Valentina Đorđević je veliki zaljubljenik u Data Science. Kao diplomirani FON-ovac, susrela se sa izazovom da svoja (tada nepomiriva) interesovanja upakuje u jedinstvenu mašineriju za krčenje karijernog puta. Ipak, ona je prava “lisica” kada govorimo o oblastima koje je zanimaju, pa ne sumnjamo da joj je upravo to dalo dobre putokaze.

Kao Head of Data Science odeljenja u kompaniji Things Solver, Valentina je imala priliku da zajedno sa svojim timom radi na rešavanju problema koji dolaze iz raznovrsnih industrija – od telekomunikacija, maloprodaje i finansija, do bankarstva i nekretnina. Ovi projekti su joj doneli vredno iskustvo u analizi vremenskih serija, prediktivnoj održivosti, detekciji anomalija, sistemima za preporuku, segmentaciji, churn analizi, lead analizi i scoringu, i sl.

Valentina Djordjevic

Valentina motivaciju pronalazi na izazovnim projektima i u radu sa podjednako entuzijastičnim članovima tima. Veruje da ono sto joj rad na Data Science izazovima pruža uključuje kontinuiran razvoj, ispitivanje (svojih) granica i razvijanje mašte. Smatra da radi kreativni posao, koji ponekad može da podrazumeva i žongliranje. Ipak, još uvek nije utvrdila da li je to što isti problem nikada nije rešila na potpuno isti način dobra ili loša stvar. Nada se da će joj kolege, ili možda neko iz zajednice, pomoći da konačno dođe do tačnog odgovora.

Ona Data Science vidi kao pristup koji unapređuje proces donočenja poslovnih odluka, vođen uvidima stečenim kroz analizu podataka, dok je oruđe kojim se uvidi i zaključci izvlače raznovrsno: modeli mašinskog učenja, kvantitativne i kvalitativne analize, vizualizacije – što zavisi od definisanog problema. Rušenje predubeđenja i nedostatak preciznosti koje Data Science donosi sa sobom pomogli su joj da vremenom menja fokus i izgradi različite veštine, kako poslovne, tako i tehničke.

Duboko veruje da je izgradnja i održavanje zajednice jedna od ključnih stvari za napredak i razvoj. Pobornik je parole “Sharing is caring”, i najbolje se oseća kada svoje znanje deli i nadograđuje ga u interakciji sa drugima. Redovno volonterski podržava i posećuje okupljanja različitih organizacija, u okviru kojih je više puta držala predavanja i radionice, kao što su Data Science Srbija, LazyBrain, RLadies, Python Belgrade, EESTEC, FON-ov centar za razvoj karijere… Angažovanost u zajednicama joj je donela mnogo lepih stvari. Pored posla, novih timstera i novih pristupa u rešavanju data science problema, dala joj je priliku za stvaranje novih poznanstava u kojima uživa razmenjujući zajednička interesovanja.